Markten voor rookcocaïne in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied | Transnationaal Instituut

2021-11-18 06:16:54 By : Mr. Jacky Xu

Rookbare cocaïne wordt gewoonlijk "de meest schadelijke drug" genoemd en wordt niet alleen beschouwd als een bedreiging voor de volksgezondheid, maar ook voor de openbare veiligheid in de stedelijke centra van veel grote steden. Als gevolg hiervan zijn de gebruikers ervan vaak onderhevig aan vijandigheid en stigmatisering.

De markt voor rookbare cocaïne is decennia geleden ontstaan ​​en is zeker geen nieuw fenomeen. In plaats van te verdwijnen, ondergaat het een langzame expansie: van een nogal gelokaliseerde en geïsoleerde gewoonte in het Andesgebied in de jaren zeventig, is het bereik uitgebreid in alle richtingen, in Noord- en Zuid-Amerika, inclusief het Caribisch gebied en Midden-Amerikaanse regio's. Samenlevingen in Amerika bestaan ​​al meer dan vier decennia naast rookbare cocaïne, maar - verrassend genoeg - is er een gebrek aan onderzoek naar de ontwikkeling van de markt, of veel bewijs uit de eerste hand van hoe deze stof daadwerkelijk wordt gecommercialiseerd en gebruikt door miljoenen mensen in de regio.

De verschillende vormen van geweld waarmee gebruikers van rookbare cocaïne worden geconfronteerd, moeten door openbare diensten worden erkend en bijgewoond. Alle beleidsinterventies op straatniveau moeten gericht zijn op het destigmatiseren en vinden van concrete praktische oplossingen voor de onmiddellijke problemen waarmee gebruikersgemeenschappen worden geconfronteerd - initiatieven die zijn geïnspireerd op het brede concept van 'bed, brood en bad'.

Bij het ontwerpen van een breder beleidskader moeten gebruikers zelf worden geraadpleegd en betrokken, zodat een vorm van implementatie mogelijk wordt die kan worden gecontroleerd en beoordeeld op de effecten op de gemeenschap zelf. De ervaringen die in het afgelopen decennium zijn opgedaan in een aantal steden die in dit rapport worden genoemd, pleiten sterk voor het ontwikkelen van openbare beleidsmodellen die alle bovengenoemde kenmerken combineren, en die de waardering en middelen moeten krijgen die ze verdienen. Een regio-brede systematische evaluatie van deze ervaringen zou kunnen bijdragen aan een humaner en effectiever beleid ten aanzien van de verschillende vormen van rookbare cocaïne.

Het Transnational Institute (TNI) is een internationaal onderzoeks- en belangenbehartigingsinstituut dat zich inzet voor het bouwen van een rechtvaardige, democratische en duurzame planeet. Al meer dan 40 jaar fungeert TNI als een unieke verbinding tussen sociale bewegingen, geëngageerde wetenschappers en beleidsmakers.